Săptămâna trecută, Lucian Georgescu, proprietarul galeriei Colors Art, a organizat o conferinţă „de protest” împotriva uzului de fals pe piaţa de artă. Indignarea galeristului venea dintr-o frustrare justificată şi punctuală, generată, la rândul ei, de iresponsabilitatea celor care, cu bună ştiinţă, pun în circulaţie falsuri, periclitând evoluţia pieţei de artă în România. E vorba, în speţă, de licitaţia casei AraArt din 7 decembrie, la care au fost scoase la vânzare cel puţin şapte falsuri, din care s-au vândut cinci: unul de Marcel Iancu, două de Victor Brauner, unul de Hans Mattis Teutsch şi unul de Herman Maxy.

 

Falsurile au fost sesizate de Lucian Georgescu, tot el a cerut opinia experţilor internaţionali (Samy Kinge pentru Victor Brauner, Dadi Janco pentru Marcel Iancu, Laszlo Jurecsko pentru Mattis Teutsch, Muzeul Evreiesc din Londra pentru Jacob Kramer) şi tot el, iată, le-a semnalat în spaţiul public.
 

Nu pot decât să subscriu la demersul lui Lucian Georgescu, fiind eu însumi un suporter „activ” al dezvoltării corecte a pieţei de artă, prin cele aproape 350 de articole publicate în defuncta Săptămână Financiară. Un fapt şi mai îngrijorător decât infracţiunea în sine este calitatea execrabilă a celor şapte falsuri. Nici măcar nu era nevoie de recursul la experţi pentru a sesiza acest lucru (Lucian Georgescu a acţionat totuşi profesionist, respectând procedura impusă de piaţă), ceea ce induce o observaţie tristă, pe care am mai făcut-o: gradul de grosolănie a falsurilor este simetrică, în oglindă, cu nivelul de maturizare al pieţei de artă româneşti. Practic, sunt nişte falsuri pentru fraierii care cumpără semnături.

Marcel Iancu: originalul (nesemnat) şi falsul

Lucrarea atribuită lui Marcel Iancu, de pildă, este copiată stângaci după o ilustraţie de carte pe tema pogromului, realizată de acesta în Israel. Desenul original nu era semnat. Cel din licitaţie era şi nu oricum, ci cu „Marcel Iancu”. Or, după plecarea din România, se ştie că artistul n-a mai semnat cu numele românesc, ci cu cel „idişizat” de Marcel Janco. În plus, ca să-şi actualizeze lucrarea, falsificatorul a intitulat-o „Războiul” şi se referă, conform explicaţiei de pe site-ul AraArt, la războiul dintre palestinieni şi evrei. Lucrarea s-a vândut cu 1.200 euro. În privinţa lui Victor Brauner, unul dintre dintre desene este intitulat „Autoportret”, deşi reprezintă chipul stilizat al lui Hitler! E puţin probabil ca Brauner să se fi „alintat” cu un asemenea jocuri de idei... De altfel, Samy Kinge a confirmat foarte clar că nici acest desen, nici celălalt, intitulat „Tăcerea” (vândute la AraArt cu 2.800, respectiv 3.200 euro), nu aparţin lui Victor Brauner.

  

"Autoportret" şi "Tăcerea", două falsuri de Victor Brauner

Lucian Georgescu este un om păţit. În urmă cu câţiva ani ani, a cumpărat de la Paris, (de la casa de licitaţii Claude Aguttes) un frumos tablou de Mutzner intitulat „Japoneză”, pe care a dat, nici mai mult, nici mai puţin de 24.000 euro. A aflat rapid că tabloul nu aparţine lui Mutzner, a notificat casa de licitaţii şi, după cinci luni, şi-a recuperat banii. Dar, cum lucrarea nu a fost scoasă imediat de pe site, cineva a avut timp să o falsifice, astfel că o altă lucrare, copie grosolană a falsului Mutzner (realizată, totuşi, în oglindă, nu se ştie de ce, probabil dintr-un instinct de autoapărare al falsificatorului), a apărut recent la o altă casă de licitaţii, tot din Paris. Lucrarea n-a mai ajuns în licitaţie, a ajuns în justiţie, fiind acum obiectul unui proces în Franţa.


 

Falsul Mutzner (stînga) şi copia după fals

Situaţia nu este fără ieşire. Falsuri s-au făcut şi se vor mai face, ele fiind un indicator sui generis al cotei de piaţă a unui artist. Totuşi, să scoţi, la o singură licitaţie, şapte falsuri, mi se pare o obrăznicie statistică şi chiar o prostie. Dacă, printre presupuşii fraieri, nimereşti un cunoscător indignat, ca Lucian Georgescu, pe unde scoţi cămaşa? O bagi pe mânecă?

 

Sursă: certitudinea.ro

Vizualizări: 19

Cuvinte cheie : Brauner, CERTITUDINEA, Finantistii, Hans Mattis Teutsch, Herman Maxy, Marcel Iancu, Miron Manega, ortodox

Comentează

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Ecoul Românilor !

Alătură-te reţelei Ecoul Românilor

Despre

Lenuş Lungu a creat această reţea Ning.

Ecoul Românilor - rețeaua românilor de pretutindeni

Insignă

Se încarcă...