Ioan Es. Pop- poet premiat, turnător odios la Securitate

Poetul Ioan Es. Pop a câştigat premiul Cartea de Poezie pe anul 2011 pentru volumul „unelte de dormit”. Juriul care a decernat premiul a fost format din Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache şi Bogdan Creţu.
Anul trecut, Pop a recunoscut că a fost turnător al Securităţii. În aceste zile nimeni n-a mai suflat o vorbuliţă măcar despre acest aspect al biografiei scriitorului.
Este corectă acordarea premiului?

P.S. Personal, îl consider pe Ioan Es. Pop un mare poet. N-am citit "unelte de dormit". Am rostit întrebarea dorind să declanşez o discuţie asupra oportunităţii sau inoportunităţii acordării unui premiu unui fost turnător al Securităţii într-o societate bolnavă.

Postat aici http://alexandrupetria.wordpress.com/2012/01/09/ioan-es-pop-poet-pr...

Vizualizări: 243

Cuvinte cheie : literatura, politica, securitatea

Comentează

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Ecoul Românilor !

Alătură-te reţelei Ecoul Românilor

Comentariu publicat de Victoria Stoian pe Ianuarie 9, 2012 la 7:56pm

Nici evreii nu au ajuns în "Ţara unde curge laptele şi mierea" decât după ce toţi cei care au plecat din Egipt cu Moise au murit. Nici noi nu vom ajunge într-o Românie fără resentimente decât după ce Legea Lustraţiei va fi publicată în Monitorul oficial.

Comentariu publicat de Jeanette Carp pe Ianuarie 9, 2012 la 11:08am

Eu, una, daca as afla acum ca tu, Alexandru Petria, ai fost, Doamne fereste, turnator la Securitate nu cred ca ti-as reciti proza ( ce-am apucat sa citesc de tine ) si ti-as receptiona-o altfel. Dar poemele, de fapt, cele mai "dure" poeme, acelea care-i pun omului oglinda in fata, pe acelea ti le-as receptiona ca nesincer scrise si valoarea lor ar scadea simtitor in ochii mei. Dar eu sunt un "simplu cetatean", sunt inevitabil pagubos programata social, dar nu intr-atat cat este un presedinte de academie. Eu am alte reactii decat Eugen Simion... Si mai conteaza si ce poeme si-a selectat poetul. Premiu corect acordat? Nu pot sa ma pronunt. Mi-ar placea insa sa constat ca Ioan Es. Pop si altii au acum o capoasa decenta de a nu vrea sa iasa in fata. ( Acum, dupa ce le-am citit spovedaniile. )

Comentariu publicat de Ştefan Doru Dăncuş pe Ianuarie 9, 2012 la 10:08am

Da, e corectă. Păcătosul care se căieşte în ultimul ceas...

Despre

Lenuş Lungu a creat această reţea Ning.

Ecoul Românilor - rețeaua românilor de pretutindeni

Insignă

Se încarcă...